Vilt is een erg mooi en veelzijdig product. Het kan gebruikt worden voor meubelen, maar net zo goed voor andere stukken in uw interieur en zelfs in uw garderobe. Dit materiaal heeft heel wat in petto, maar is tegelijkertijd een uitdaging om goed te onderhouden. Wij zetten de belangrijkste zaken voor u op een rijtje.
Wat is vilt?
Net als de meeste mensen herkent u het materiaal vast wanneer u het ziet. Maar uitleggen wat het precies is en hoe het wordt gemaakt is een stuk moeilijker. Dit soort textiel wordt geproduceerd door de vezels van scheerwol samen te persen. Daarvoor wordt de wol eerst nat gemaakt met heet water en vervolgens gewreven. Op die manier draaien de vezels 90° en haken ze in elkaar. Vilten is een langdurig proces, omdat slechts 5% van de vezels tegelijkertijd van plaats verandert. Het moet dus continu herhaald worden.
Leuke weetjes
- Vilt zou wel eens de allereerste vorm van textiel kunnen zijn die de mens ooit heeft gemaakt. De oudst bewaarde stukjes vilt dateren van 6.500 voor Christus en zijn stukken ouder dan eender welk weefsel of breisel.
- Het vilten of vervilten van wol wordt ook vollen genoemd. Vroeger gebeurde dit met volmolens.
- Veel mensen vinden het leuk om zelf vilt te maken – voor kledij of decoratieve voorwerpen. Interesse? Neem dan zeker even een kijkje op internet. Er zijn tal van workshops waar u dit kunt leren.
Voordelen van vilt
Dit product is erg puur en duurzaam, met tal van voordelen. Het is een goed ademende stof, ze is kleurvast, isolerend en water- en vuilafstotend door de natuurlijke oliën die ze bevat. Bovendien is het materiaal resistent tegen temperaturen van -40°C tot 110°C, ze brandt niet en is geluiddempend en elastisch.
Tips voor het onderhouden van vilt
Vilten voorwerpen hebben meestal weinig onderhoud nodig. Dat komt door het natuurlijke wolvet in het materiaal, en doordat het zo’n grote dichtheid heeft. Vloeistoffen worden nauwelijks geabsorbeerd en blijven op het oppervlak liggen. U kunt dus makkelijk de vloeistof of het vuil met een absorberende doek van het vilt opdeppen. Bent u te laat en is de vlek opgedroogd, maak de stof dan voorzichtig schoon met een doek of een zachte borstel en een beetje water. Dep achteraf droog met een goed absorberende doek.
U kunt uw vilten voorwerpen ook stomen door ze in de douche te hangen. Voor een dagelijks onderhoud is het gebruik van de stofzuiger of een kleefroller meestal voldoende.
Wassen met zeep
Indien u toch uw vilten voorwerpen wil wassen met zeep, kunt u dit doen met een sopje van lauw water en een scheut vloeibaar wolwasmiddel. Spoel het product naderhand goed uit. Aan het laatste spoelwater voegt u een scheut azijn toe. Laat het vilt nooit in het water liggen weken!
Voor het drogen legt u het voorwerp best ergens neer in de schaduw. Direct zonlicht en een wasdraad zijn dus absoluut uit den boze. Na het drogen kunt u het desgewenst voorzichtig weer in vorm trekken.
Is de behandeling onvoldoende of wenst u dit liever aan een professional over te laten? Wacht dan niet maar neem gewoon even contact met ons op. We hebben een team met specialisten voor u klaar zitten die u snel verder kunnen helpen.