Zelf meubels stofferen | Handige tips!

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Geplaatst op 09-04-2018
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Heeft u een meubelstuk waar u maar geen afstand van kan doen? Of heeft u de perfecte bank of stoel gevonden maar is de stof het net niet? Dan kunt u er voor kiezen om uw meubels te stofferen. Dit is iets wat u kunt laten doen door een specialist maar zelf meubels stofferen is ook niet onmogelijk. In dit blog willen we u daar meer over vertellen.

Met het herstofferen van uw meubels kunt u veel verschillende kanten op. Zo kunt u de oorspronkelijke uitstraling van het meubel proberen te behouden maar het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een heel nieuw uiterlijk.

Zelf meubels stofferen | Kleurkeuze

Wanneer u zelf aan de slag gaat met het stofferen van de meubels is de kleurkeuze erg belangrijk. Wij raden aan om hier een kleur te kiezen die goed bij u en goed bij de rest van het interieur past.

Kleur keuzeWilt u uw stoel of bank gebruiken als blikvanger van de kamer? Dan kunt u hier een kleur gebruiken die opvalt en het liefst al ergens anders klein het het interieur terug komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan woonaccessoires zoals kaarsen of fotolijstjes.

Als u van plan bent een patroon te gebruiken dan is het goed om eerst te kijken of het wel goed uit komt. Een drukke print kan er op een grote rol mooi uitzien maar op een kleine stoel misschien wel een beetje gek. Dit zijn belangrijke dingen om van te voren over na te denken.

Zelf meubels stofferen | Materiaal keuze

Ook de materiaal keuze is een belangrijk onderdeel bij het stofferen. Belasting en gebruik van het meubel zijn hierbij belangrijke factoren. Staat uw meubel volledig in de zon? Dan moet de lichtechtheid van de bekleding groot zijn anders kan de stof snel vaal worden. Lichte kleuren zouden in dit geval het beste werken.

Het is ook belangrijk welke functie de bank heeft. Zuiver leer kan prachtig zijn maar niet erg praktisch als u kleine kinderen heeft. Generfd leder is hierbij weer makkelijker te behandelen en te onderhouden.

Sterk materiaalBent u op zoek naar een sterke stof? Ga dan voor een synthetische stof. Is zitcomfort belangrijker? Dan zijn wollen stoffen misschien een betere keuze. Deze stoffen hebben vaak een soepele kwaliteit dat weer zorgt voor een comfortabele zitting.

Stoffen worden getest op lichtechtheid, pluisgedrag, schuurbestendigheid en wrijfvastheid. Allemaal factoren waar u rekening mee kunt houden bij het uitkiezen van een stof.

Doe het zelf

Bij sommige materiaalsoorten is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het stofferen. U heeft hiervoor de volgende zaken nodig: meetlint, tacker, schaar, nietenwipper, nijptang en de uitgekozen stof.

In het algemeen zijn dit te stappen die u het beste kunt volgen:

 • Allereerst is het belangrijk dat de stof goed opgemeten word. Reken vanaf de onderkant van het frame en reken hier altijd 3 cm meer dan de werkelijke lengte. Heeft u de oude stof van het meubelstuk er netjes af kunnen halen? Dan kunt u ook deze maat aanhouden.
 • Daarna moet de stof over de vulling heen gespannen worden. Als u in het midden start met het opspannen kunt u alle rimpels uit de stof trekken en komt het strak om de vulling heen. Het opspannen moet in de lengte en in de breedte gebeuren.
 • De nietjes kunt u het beste schuin erin zetten zo kunt u ze makkelijk eruit halen als de stof toch nog iets strakker gespannen moet worden. Zitten er na het spannen en de nietjes nog bobbels in de stof? Dan kunt u de stof het beste opnieuw spannen maar dan met de nietjes recht in het hout. Zet de stof dan 2 keer vast zodat er geen nieuwe oneffenheden meer kunnen ontstaan.

Liever uit handen geven

Lijkt het u toch wel een hele klus of bent u gestart maar wil het niet helemaal lukken? Schroom dan niet maar neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.


Geschreven door
MeubelVisie on FacebookMeubelVisie on GoogleMeubelVisie on InstagramMeubelVisie on TwitterMeubelVisie on Youtube
MeubelVisie
MeubelVisie is ontstaan uit een passie voor meubels. Door meubels te reinigen en repareren gaan ze langer mee. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee!

Op deze website vindt je informatie over het reinigen en repareren van meubels. We hebben handige blogs met tips en adviezen. Wekelijks plaatsen we nieuwe artikelen en zijn we actief via social media.

Daarnaast hebben we ook een webshop die steeds groter aan het worden is! Kortom alles wat u nodig heeft op het gebied van meubelen vindt u bij MeubelVisie.

Eén antwoord op “Zelf meubels stofferen | Handige tips!”

 1. Mijn bank is ook toe aan nieuwe bekleding en zou deze graag binnenkort opnieuw willen laten stofferen. Mijn voorkeur gaat uit naar leer, maar ben alleen nog niet uit over de kleur. De huidige kleur is donkergroen, maar dit past niet zo goed meer bij de rest van de inrichting. Ik ben nu aan het twijfelen over donkergrijs of donkerblauw. Ik ga nog wat meer mensen om advies vragen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Alkmaar 072 2020144
  Almere 036 2030559
  Amsterdam 020 2181797
  Apeldoorn 055 2048233
  Arnhem 026 2030654
  Breda 076 2050811
  Emmen 052 4729005
  Den Bosch 073 5997325
  Den Haag 070 2170591
  Den Helder 0223 726827
  Dordrecht 078 2040166
  Eindhoven 040 2130032
  Groningen 050 2050204
  Leeuwarden 058 2030398
  Maastricht 043 2050001
  Middelburg 0118 726189
  Oldenzaal 074 2469361
  Rotterdam 010 3027631
  Utrecht 030 2081114
  Venlo 077 2050597