Teleurgesteld in Milieukeur

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Geplaatst op 15-12-2018
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Wij zijn teleurgesteld in het milieukeur en planetproof keurmerk. Waarom zult u denken? Omdat wij geen milieu keurmerk krijgen. Dit krijgen we niet omdat wij niet fabriceren (wat juist CO2 uitstoot oplevert) maar bestaande meubels hergebruiken.

Dus er is geen nieuwe productie en daardoor ontstaat er geen nieuwe vervuiling en verkwisting. Het komt er dus eigenlijk op neer dat wij als bedrijf te weinig CO2 produceren waardoor het keurmerk niet krijgen. Dat is toch te gek voor woorden? Circulaire economie in volle glorie zullen we maar zeggen. Dat is ook de reden dat van de 422.265 midden en klein bedrijven er maar 300 zijn die een keurmerk hebben gekregen.

En dat zijn allemaal bedrijven die zeer vervuilend bezig zijn door producten in de markt te brengen. Wie houdt nu wie voor de gek? Moeten we het milieukeurmerk dan nog wel serieus nemen? In hoeverre kun je dan spreken van het motiveren van duurzaam ondernemen als je eerst vervuilend bezig moet zijn?

Zie hieronder onze aanvraag voor een milieu keurmerk en het antwoord van SMK ook wel “Stichting Milieu Keurmerk” genoemd.

Aanvraag Milieukeur:

foto na stofferingfoto voor stoffering

Wij van MeubelVisie houden ons bezig met het refurbishen en upgraden van bestaande meubels voor particulieren en bedrijven. Het lijkt ons om die reden dat een keurmerk bij onze manier van werken zou passen. Mijn vraag is hoe komen wij in aanmerking voor een dergelijk keurmerk en wat zijn de daarmee gepaarde kosten.

Antwoord Mileukeur:

Dank voor uw bericht. Helaas is het niet mogelijk om voor tweedehandse, opnieuw afgewerkte, opgeknapte of opnieuw vervaardigde meubelen Milieukeur- of EU Ecolabelcertificering aan te vragen. Dat komt omdat voor deze producten en hun onderdelen niet meer is vast te stellen uit welke materialen ze precies bestaan en hoe ze zijn behandeld (met welke verf of andere coatings e.d.). De herkomst van deze materialen/onderdelen en hun (eventuele) milieu- en gezondheidseffecten kunnen dan niet worden geïdentificeerd, zodat we niet kunnen controleren of ze aan de geldende eisen kunnen voldoen.

Het spijt ons dat we niet van dienst kunnen zijn. Succes met uw activiteiten!

Met vriendelijke groet,
Programma manager non-food

Onze reactie:

JVuilnishoopammer om te horen, vooral omdat wij ervoor zorgen dat meubels niet op de vuilnishoop terecht komen waardoor CO2 uitstoot wordt verminderd.

Daarnaast recyclen we ons afval tot 90% wat ook een vermindering van de CO2 uitstoot tot gevolg heeft.

Verder zijn we zeer energiezuinig en wordt er overal gebruik gemaakt van bijvoorbeeld ledverlichting. Geen plastic bekers en onze medewerkers gemotiveerd om met de fiets, openbaar vervoer of carpooling te komen. Wij gebruiken hybride auto en blue motion voor de diesels.

Verder leiden we zelf onze medewerkers op waardoor we gebruik kunnen maken van ongeschoold personeel en gebruiken we een deel van onze winst voor de sponsoring van een tehuis voor gehandicapten. Marketing wordt via internet en social media gedaan om papier verspilling te voorkomen. Hergebruiken we verpakkingsmateriaal en recyclen we papier en afval als vulmiddel voor verzendingen. Verder promoten wij onze filosofie naar onze klanten en proberen mensen bewust te maken van onze leefomgeving via nieuwsbrieven, grote platformen en social media.

En toch verdienen wij dan geen keurmerk. Ik ben enigszins verbaasd en teleurgesteld in jullie keurmerk. Omdat ik overtuigd ben van het feit dat de meeste aangesloten bedrijven bij het milieukeurmerk nog niet de helft doen van wat wij doen om het milieu te sparen.

Eindreactie van SMK:

Dat klinkt allemaal heel verantwoord. We begrijpen je teleurstelling; eigenlijk zou je een keurmerk voor jullie meubel-refurbishservice willen. Maar Milieukeur en EU Ecolabel gaan uit van de certificering van eindproducten, dat is een belangrijk verschil. Om te kunnen toetsen of een product in aanmerking komt voor een certificaat, heb je eisen nodig waaraan je moet voldoen en die zijn er nu eenmaal niet voor jullie dienst.

We vinden het jammer dat we jullie niet kunnen helpen. Er wordt in Brussel overigens wel gesproken over meer aandacht voor de EU Ecolabelcertificering van diensten, maar voordat er dan eisen zijn opgesteld zijn we jaren verder.

Groet,
manager non-food

Eindconclusie

Man die bedenkelijk kijktJammer dat we dan jaren verder zijn terwijl ik gebeld wordt door mevrouw Hoekstra MSC van Royal Haskoning DHV en Buck Consultants International. Het adviesbureau van de regering met de vraag of wij willen helpen bij het zoeken naar mogelijkheden voor de verlenging van de levensduur van consumentenproducten zoals meubels.

Met als doel om een versnelling in de circulaire economie te bewerkstelligen op Europees niveau. Wij dienen dus wel als voorbeeld, er wordt wel onze hulp gevraagd maar we krijgen voorlopig nog geen keurmerk van het SMK.

Gelukkig gaat het bij ons niet om het keurmerk van SMK maar het gaat ons om een duurzame samenleving zodat onze kinderen en kleinkinderen ook nog op deze aardbodem kunnen leven. Maar jammer blijft het natuurlijk wel.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Geschreven door
MeubelVisie on FacebookMeubelVisie on GoogleMeubelVisie on InstagramMeubelVisie on TwitterMeubelVisie on Youtube
MeubelVisie
MeubelVisie is ontstaan uit een passie voor meubels. Door meubels te reinigen en repareren gaan ze langer mee. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee!

Op deze website vindt je informatie over het reinigen en repareren van meubels. We hebben handige blogs met tips en adviezen. Wekelijks plaatsen we nieuwe artikelen en zijn we actief via social media.

Daarnaast hebben we ook een webshop die steeds groter aan het worden is! Kortom alles wat u nodig heeft op het gebied van meubelen vindt u bij MeubelVisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Alkmaar 072 2020144
Almere 036 2030559
Amsterdam 020 2181797
Apeldoorn 055 2048233
Arnhem 026 2030654
Breda 076 2050811
Emmen 052 4729005
Den Bosch 073 5997325
Den Haag 070 2170591
Den Helder 0223 726827
Dordrecht 078 2040166
Eindhoven 040 2130032
Groningen 050 2050204
Leeuwarden 058 2030398
Maastricht 043 2050001
Middelburg 0118 726189
Oldenzaal 074 2469361
Rotterdam 010 3027631
Utrecht 030 2081114
Venlo 077 2050597