Meubels in de olie zetten

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Geplaatst op 15-06-2017
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Meubels in de olie worden weer steeds populairder. Niet helemaal verwonderlijk want het heeft een fantastisch mooie maar vooral natuurlijke uitstraling. Vooral de meubels met een matte uitstraling zie je steeds meer verschijnen.

Meubels in de olie hebben onderhoud nodig

Vooral de mooiere en betere kwaliteit meubels heeft onderhoud nodig. Voor meubels in de olie hebben hun eigen specifieke onderhoud nodig. Het is niet moeilijk of lastig maar het moet wel gedaan worden en natuurlijk op de juiste manier. Doe je er niets aan dan zie je na verloop van tijd dat de meubels vol kringen en vlekken komen. Natuurlijk kun je wachten tot dat je meubels er niet meer uitzien. Maar wellicht beter om dat te voorkomen door eerder je meubels te onderhouden. Het is dan ten eerste eenvoudiger en ten tweede het scheelt heel veel tijd. Die je liever achter de computer kunt doorbrengen. 😉

Wat heb je allemaal nodig om meubels in de olie te zetten

Dat valt op zich wel mee. Lang niet zoveel dan je denkt. Ten eerste enkele doeken die niet pluizen of afgeven. Voor de ernstig vervuilde meubels heb je schuurpapier nodig. Korrel 280 – 220 en een een schuurblok. Een schuurblok kun je kopen maar ook zelf maken van een stuk hout of een spons. Zijn je meubels nog helemaal niet zo vervuild is de fijnste kwaliteit staalwol ook goed.Valt de vervuiling echt wel mee dan is een goede wooncleaner ook al voldoende. En wat ik altijd doe, ik breng olie aan met een kwast. Werkt super makkelijk.

We beginnen met het leukste werk

Het leukste werk is schuren. Waarom, omdat je dan al gelijk resultaat ziet. Hoe vuiler de meubels eruit zien hoe sneller je resultaat ziet met een stuk schuurpapier. Laten we in het voorbeeld ervan uit gaan dat het om een grote massief houten eettafel gaat. Is de tafel gefineerd dan hooguit wat staalwol gebruiken om de tafel te schuren maar geen schuurpapier omdat een fineerzaag maar een heel dun laagje echt hout is. Vaak geplakt op een meubelplaat.

Schuren

Zodra mensen schuurpapier horen , zijn ze vaak al genegen te stoppen met lezen. Maar het is echt niet zo erg als dat het lijkt. Wikkel wat fijn schuurpapier om je schuurblok heen en schuur de tafel in de lengte van de houtnerf lichtjes op. Tot er een mooi egaal oppervlakte te zien is, krasjes en vlekken zijn verdwenen. Niet op een enkele plek schuren echt de tafel in zijn geheel doen. Met lange halen. Waarom je dat schuurblok moet gebruiken is omdat je ervoor moet zorgen dat de tafel vlak geschuurd wordt. Gebruik je los schuurpapier zonder schuurblok. Heb je de kans dat je onregelmatigheden in het hout schuurt en dat is niet iets wat je wilt.

Reinigen

Valt het wel mee en is de tafel echt niet zo vervuild of beschadigd. Of gaat het om een gefineerde tafel die in de olie staat. Schuren is dan niet nodig of niet slim om te doen. Licht opschuren mag wel maar gebruik dan de fijnste kwaliteit staalwol die je maar kunt wensen. Denk erom altijd in de lengte van de houtnerf schuren om krassen te voorkomen.

Ziet de tafel er nog prima uit, zijn er geen gebruikssporen dan is schuren helemaal niet nodig. Gebruik dan een goede wooncleaner om het hout te reinigen.

Meubels in de olie zetten doe je met……

Meubels in de olie zetten doe je met olie uiteraard. Maar wat voor effect wil je bereiken. Wat voor bescherming hebben je meubels nodig. Van wat voor hout zijn de meubels gemaakt.

Olie heeft niet de beste bescherming die er is. Meubels in de olie zullen altijd veel sneller vlekken kunnen krijgen. Maar meubels in de olie verkleuren ook veel sneller dan meubels die gelakt zijn.

Kleurolie

Meubels in de olie kunnen een basiskleur gekregen hebben. Waardoor de meubels grijs, bruin of andere kleur hebben. Dit soort meubels in de olie kun jet beste verder onderhouden met een kleurolie in de juiste kleur. Denk er ook aan bij het schuren dat je niet veel schuurt waardoor de basiskleur kan verdwijnen. Zou dat gebeuren moet je de meubels eerst behandelen met een beitsolie.

Matte olie

Heb je meubels met een natuurlijke matte uitstraling. Wil je natuurlijk niet dat de meubels na het in de olie zetten je tegemoet glimmen. Het hele effect is dan weg van de matte meubels die je gekocht had. Om die reden moet je een olie gebruiken die niet glimt. Probleem is dat bijna elke olie wel een glimmende werking heeft in meer of mindere mate. Dus voordat je een olie gaat toepassen altijd eerst even testen. Voor matte meubels in de olie zou ik zonder twijfel deze waxoil gebruiken. Wil je de matte meubels is goed reinigen gebruik dan deze Multi Mat Cleaner Ook voor het verwijderen van vetvlekken een ideaal product.

Olie voor buitenmeubels

Voor buitenmeubels zoals teakhoutenmeubels of hardhoutenmeubels. Kun je teakolie gebruiken eventueel is er ook een reinigingsmiddel speciaal voor buitenmeubels te koop. Maar eens per jaar even goed afschuren vind ik een mooier effect geven.

Meubels een goede bescherming geven

Wil je je meubels een zo goed mogelijke bescherming geven. Zou ik altijd kiezen voor een impregneerolie. Dit geeft wel een licht glanzende werking en het hout wordt iets je donkerder. maar beschermt de meubels optimaal.
We hebben het dan over de woodsealer en de wooncleaner.

Genoeg over meubelolie

Okee, genoeg over meubelolie. Zoveel producten om uit te kiezen. Dus kom je er niet uit geef even een mail met foto van de meubels. Ik zorg dat er dan zo snel mogelijk je een goed advies krijgt. Nog even het laatste. Eerst schuren dan reinigen en dan met olie behandelen. Een half uurtje in laten trekken en vervolgens met een schone doek even opwrijven. Zo moeilijk is het niet.

Geschreven door
MeubelVisie

6 antwoorden op “Meubels in de olie zetten”

 1. Beste,

  Onze meubels hebben een paar vochtplekken en onderaan de poten is de kleur, door t dwelien, ook vervaagd. We hebben deze meubels reeds 12.5 jaar dus voor informatie qua behandeling naar de winkel gaan, zal niet veel uithalen denk ik.
  Hopelijk kan u ons helpen.
  Ik heb een aantal foto’s genomen maar kan ze via deze weg blijkbaar niet versturen.
  Graag uw advies,
  mdevg,
  J Robijn

 2. Dank u voor uw informatie. Ik heb kersenhouten meubels van Hans Daalder van de serie Steel. Mijn eettafel vertoont doffe vlekken maar is niet vies. Als ik uw info lees is dus het advies om met een cleaner de tafel te ontvetten en daarna met een olie in te wrijven ter bescherming. Mag ik vragen om een reactie of mijn zienswijze juist is.

 3. Ik heb een oude hardhouten tafel gekregen en inmiddels uit elkaar gehaald en ben hem aan het schuren. (De kopse kanten van de tafel moet ik nog schuren). Het plan is dat hij weer de oude look krijgt, maar ik heb geen idee hoe de tafel te behandelen (boenwas of beits of lak).
  Kunt u mij adviseren? Graag uw advies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Alkmaar 072 2020144
  Almere 036 2030559
  Amsterdam 020 2181797
  Apeldoorn 055 2048233
  Arnhem 026 2030654
  Breda 076 2050811
  Emmen 052 4729005
  Den Bosch 073 5997325
  Den Haag 070 2170591
  Den Helder 0223 726827
  Dordrecht 078 2040166
  Eindhoven 040 2130032
  Groningen 050 2050204
  Leeuwarden 058 2030398
  Maastricht 043 2050001
  Middelburg 0118 726189
  Oldenzaal 074 2469361
  Rotterdam 010 3027631
  Utrecht 030 2081114
  Venlo 077 2050597