
De Pauwentroon, heeft u daar wel eens van gehoord? Voor mij is het zo’n typisch voorbeeld van hoe extreem extravagant sommige heersers denken te moeten zijn. Want waarom zou je anders een gouden troon laten maken met 26.733 edelstenen? Beetje overdreven in mijn ogen, maar ja, je moet toch wat als Indiase heerser in de 17e eeuw, niet waar?
De eerste keer dat er in Europa iets vernomen werd over deze troon was toen een Franse juwelier, Tavernier, de troon beschreef. Hij mocht het hof van de Mogols bezoeken, een dynastie die toen over India heerste. Tavernier keek zijn ogen uit, toe hij de troon voor het eerst zag. Lijkt me logisch, moet als juwelier toch wel een aardig gezicht zijn, die gouden troon met z’n edelstenen.
Helaas voor de Moguls werden ze overwonnen door de Perzen, in de persoon van Nadir Sjah. Hij nam de troon en nog veel goud en glitter mee naar Perzië, het huidige Iran. En ondertussen liet ‘ie ook nog even de nu nog steeds beroemde Koh-i-Noor diamant in de troon verwerken. Nadir had zo veel buitgemaakt, dat hij in zijn eigen rijk 3 jaar lang iedereen vrijstelde van belastingen. Doet ‘ie goed, dat van die belastingen dan!
Die Koh-i-Noor (‘berg van licht’ in het Perzisch) is trouwens een diamant van 109 karaat, die in de 19e eeuw door de Engelsen werd ingepikt om aan koningin Victoria te geven. Leuk cadeautje, een steen van toen nog 186 karaat. Later werd ‘ie geslepen tot die huidige 109 karaat.
Terug naar die troon. Tavernier had het over een kolos van 1.8 meter lang en 1.2 meter breed, op 4 poten van massief goud. Verder zaten er dus vele edelstenen in, en ook nog talloze parels.
Toen Nadir de troon meenam naar Perzië, liet hij gedeeltes ervan gebruiken om een nieuwe troon te maken, met allerlei nieuwe, dure elementen en er kwamen 4 pauwen omheen te staan. En zo kwam de troon dus aan zijn huidige naam. Daardoor werden dus alle sjahs na Nadir ‘heersers op de Pauwentroon’ genoemd.
En die Pauwentroon werd dan weer wat betreft de vorm, niet de juwelen en zo, een voorbeeld voor de rotan pauwenstoel die we tegenwoordig allemaal wel kennen. Al wist u misschien niet waar die naam vandaan kwam.