Iedereen die huisdieren heeft weet hoe vervelend het kan zijn wanneer ze vlooien hebben. Dat enkele vlooitje dat uw kat of hond heeft binnengebracht kan er immers voor zorgen dat u binnen enkele weken een ware vlooienplaag in huis heeft. Hoe pakt u dat aan en hoe kunt u de ze het beste verwijderen? Lees het in dit handige artikel!
Vlooien in huis
Indien uw huisdier last heeft van beestjes, zijn het vaak de vrouwelijke vlooien. Zij zuigen het bloed van uw hond of kat op. Gelukkig voor uw huisdier zitten er maar een paar vlooien in zijn vacht, maar de rest gaat helaas in uw tapijt of stoffen bank zitten, of zoekt een plekje tussen de plinten. Gelukkig hoeft vlooien verwijderen geen ramp te zijn.
Vlooien voorkomen
Een vlooienplaag voorkomen is al het halve werk. Dat kunt u doen door regelmatig te stofzuigen en uw huisdier te behandelen met vlooiendruppels. Daarnaast kunt u uw hond of kat met een vlooienkam regelmatig controleren. Vergeet niet om na het stofzuigen de stofzuigzak meteen te verwijderen. Verpak hem in een plastic zak, maak die volledig dicht en gooi hem onmiddellijk weg!
Inwendig vlooien bestrijden
Er zijn heel veel verschillende bestrijdingsmiddelen te koop die erg goed werken. Voor een juiste keuze kunt u best even naar de dierenarts gaan. Deze schrijft u dan een middel voor dat u door het voer kan mengen. Zodat u veel minder kans loopt op een vlooienplaag. Ook het toevoegen van wat knoflook aan de voeding van uw huisdier wordt wel eens genoemd. Maar wees daar voorzichtig mee. Voor honden of katten kan het zelfs giftig zijn en bloedarmoede veroorzaken.
Uitwendig vlooien bestrijden
Uitwendige bestrijdingsmiddelen kunt u aanbrengen op de vacht van uw hond of kat. Het gaat dan om een shampoo een anti-vlooienmiddel dat u met een pipet in de nek van uw huisdier op het vel kunt aanbrengen.
Vlooien verwijderen uit de omgeving
Voor vlooien verwijderen uit de omgeving kunt u ook bij de dierenarts terecht. U krijgt dan een omgevingsspray waarmee u uw tapijt en uw bankstel kunt behandelen. Daarmee gaat u niet alleen de vlooien, maar ook de eitjes en larven te lijf. Ook de honden- of kattenmand moet u regelmatig wassen, op minimaal 60 graden.
Heet wassen is namelijk de meest doeltreffende methode. Helaas is dat voor uw stoffen bankstel of uw tapijt niet meteen een optie. U kunt deze eventueel reinigen met een stoomreiniger met zuigfunctie. Het stomen doodt de vlooien, eitjes en larven, en met de zuigfunctie kunt u het vuil daarna verwijderen.
Schakel een professional in!
Heeft u twijfels of uw bankstel of tapijt geschikt is voor de stoomreiniger? Of wilt u dit klusje liever aan een professional overlaten om ergere schade te vermijden? Schakel dan een professional in. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan laten wij u weten wat wij voor u kunnen betekenen.