Consuminderen het is nu of nooit!

Gemiddelde leestijd: 7 minuten
Geplaatst op 04-09-2018
Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Op dit moment wonen er ongeveer 8 miljard mensen op onze aarde en over 50 jaar zullen dit er bijna 12 miljard zijn! De vergrijzing neemt toe en in Europa neemt de bevolking af. In Afrika daarentegen neemt de bevolking toe waardoor er nog meer grote stromen met migrerende mensen richting Europa komen. Door de toename van de bevolkingsgroei is er veel sprake van consumeren terwijl dit eigenlijk veranderd zou moeten worden naar consuminderen.

Een paar feiten uit de geschiedenis

In 1804 woonde er nog maar 1 miljard mensen op deze wereld. In 1927 waren dit er al 2 miljard! Tegen de jaren 50 werden dit er 3 miljard en in 1987 werd de 5 miljardste jongen geboren. In 1999 de 6 miljardste en in 2011 zitten we al op 7 miljard. Het gaat dus behoorlijk hard! Met het dierenrijk is het helaas niet zo goed gegaan, die is namelijk vanaf 1970 zelfs met 2/3 verminderd.

Er zijn grote migratie stromen op gang aan het komen vanuit Afrikaanse landen richting Europa en China is op dit moment de grootste uitstoter van CO2.

Wat weten we nu

Consuminderen is belangrijk om de natuur te behouden!Op dit moment wordt 2/3 deel van de CO2 uitstoot veroorzaakt door het verbranden van fossiele stoffen. Wist u dat er mensen zelfs overlijden door deze milieuvervuiling? Het is zelfs zo erg dat er 1 op 4 mensen uiteindelijk zal overlijden door milieuvervuiling, lees daar over ook dit artikel eens van RTL nieuws: 1 op de 4 mensen sterft door milieuvervuiling

Op dit moment is het zelfs zo schrijnend dat er 15 keer meer mensen overlijden door milieuvervuiling dan door oorlogen en ander geweld. De grootste vervuilers zijn Azië, Noord-Amerika en Europa.

Meer welvaart meer CO2 uitstoot

Op de plaatsen waar het welvaartsniveau aan het stijgen is neemt vaak ook de CO2 uitstoot toe. Vooral spullen, vlees en wonen staan in de top 3 van oorzaken! Lees daarover meer in deze PDF: Top 10 milieubelasting van de gemiddelde consument

De verwachtingen op dit ogenblik

Overbevolking is een probleem!Rond het jaar 2100 denken ze dat de bevolking gegroeid zal zijn tot tenminste 12 miljard mensen.

Er zijn zelfs wetenschappers die denken dat de bevolking zal uitgroeien tot bijna 30 miljard mensen! Lees daarover ook eens dit artikel uit de Volkskrant: Overbevolking is wel een probleem.

Gevolgen milieuvervuiling in het meest positieve scenario

Zelfs als we van het positieve uitgaan zijn de gevolgen nog schrikbarend:

  • Stijgende zeespiegel – deze eeuw nog eens een halve meter
  • Helft van de gletsjers zullen verdwijnen
  • 1/3 van de koraalriffen zullen verwijnen
  • Oogsten mais, rijst, en tarwe mislukken
  • Aanhoudende hittegolven
  • Meer regen in gebieden waar het veel regent
  • Minder regen in de gebieden waar het minder veel regent
  • Overstromingen en dijken die doorbreken

Grootste misvatting

De grootste misvatting is om te denken dat de milieuvervuiling wordt veroorzaakt doordat de bevolkingsgroei toeneemt. Het is namelijk niet alleen deze groei maar vooral de welvaart die hier mee gepaard gaat waar de milieuvervuiling door ontstaat. Hoe groter de welvaart hoe groter de CO2 uitstoot. Neem als voorbeeld het verschil tussen Europa en Azië. In Europa wonen zo een 740 miljoen mensen en in Azië wel 4 miljard! Toch is de uitstoot bijna gelijk – dat is toch eigenlijk te gek?

Welvaart en milieuvervuiling

Consumeren tot we er bij neervallenNederlanders behoren tot de rijkste mensen in de wereld. Daardoor behoren we ook meteen tot zeer grote vervuilers.

Wist u dat 10% van de rijken de veroorzakers zijn van 84% van de CO2 uitstoot? Dat betekent dat zij zeer grote vervuilers zijn en een grote bijdrage leveren aan de CO2 uitstoot.

Het is daarom belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid gaan nemen in plaats van zoveel mogelijk afval dumpen in arme landen.

Dichtbij huis

Ook in Nederland worden we nu al geraakt door milieu vervuiling. 4% van de gezondheidsuitgave zijn te herleiden naar milieuvervuiling in eigen land. Er wordt zelfs gezegd dat 21% van de doden veroorzaakt word door milieuvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan allerlei soorten kanker waar we vroeger nauwelijks van hoorde maar dat nu explosief aan het toe nemen is.

Zonder dat we er echt bewust van zijn kost deze vervuiling ons ruim 2000 euro per persoon per jaar en dat zijn nog maar de minste zorgen. Bij verhoging van de zeespiegel van 50cm is geen dijk tegen bestand!

Wat u nog niet wist

Zeeschepen zorgen voor veel CO2 uitstootEen geheim wat verborgen wordt gehouden en waar we bijna nooit wat over horen bij de commerciële media is dat Nederland de grootste leverancier is van de goedkoopste stookolie in de wereld. Er worden hierbij allemaal chemische middelen toegevoegd aan het afval van olieproducten. Hierdoor vervuilen 100.000 zeeschepen veel meer dan alle auto’s bij elkaar! Een paar zeeschepen minder en de CO2 uitstoot van ons wagenpark in Nederland is gecompenseerd. Helaas wordt hier weinig over gesproken omdat het geld kost.

Wij kunnen hier het goede voorbeeld geven en starten met het terugdringen van de CO2 uitstoot. Een goede manier is bijvoorbeeld door zuiniger op onze meubels te zijn. In plaats van weggooien en een nieuwe kopen is het ook mogelijk om het oude meubel te laten repareren of te herstellen. Op die manier is er veel minder afval en word er minder energie verspild.

Laten wij het goede voorbeeld geven en een steentje bij proberen te dragen aan een snel groter wordend probleem voor onze kinderen en kleinkinderen.

Consuminderen, het is nu of nooit

Consuminderen nu belangrijker dan ooit!Hierboven leest u de realiteit die voor ons verborgen wordt gehouden. Steeds weer worden we op het verkeerde been gezet en in slaap gesust. Maar eigenlijk vernietigen de rijken ons leefklimaat, zo simpel is het en dat is de waarheid.

Het is belangrijk dat we het voorbeeld gaan volgen van de mensen die niet rijk zijn en onder de armoede grens leven. Zij die niet zomaar weggooien maar zuinig met hun spullen omgaan en repareren en reinigen in plaats van alles zo bij het vuil zetten.

Toch nieuwe meubels kopen? Denk er dan bijvoorbeeld eens aan om bij een kringloopwinkel te kopen. Het wordt tijd dat we stoppen met onbeperkt consumeren van alles wat voor onze neus word gehouden. Met consuminderen kunnen we echt een groot verschil maken!

Laat u niet in slaap sussen!

We worden gesust en we worden verdeeld met 1 doel en dat is de rijken nog rijker te maken. Zonder dat we in opstand komen en zelf onze hersens gaan gebruiken. Groepen mensen worden tegen elkaar opgezet om te voorkomen dat we samen komen en 1 front maken tegen de overheid.

8 rijken hebben meer geld als 3,6 miljard arme mensen!Wist u dat 1% van de wereldbevolking alle rijkdom in de wereld bezit? En dat 8 van de rijkste mensen net zoveel geld heeft als bijna 4 miljard mensen in de armste landen? Check ook dit artikel eens: 8 rijkste mensen die meer bezitten dan 3,6 miljard bij elkaar.

De meeste mensen worden dan ook kunstmatig arm gehouden met onder andere de reden dat ze minder Co2 uitstoot veroorzaken. Waardoor de echt rijken onder ons een leven kunnen blijven lijden in luxe. Wanneer onze dijken doorbreken zullen de echt rijken geen last krijgen van natte voeten hoor!

Laten we onze verantwoordelijkheid nemen en consuminderen!

Het is dan ook niet meer dan onze plicht tegenover de rest van de wereld om een voorbeeld te geven en actie te ondernemen. Laten we onze levensstijl van consumeren veranderen naar consuminderen! Wij moeten het voorbeeld volgen van de miljarden mensen die hun spullen wel hergebruiken.

Waarom MeubelVisie?

Ga voor duurzaamheid!MeubelVisie is ontstaan uit het besef dat we een andere koers moeten gaan varen. We vinden het onze taak om met onze diensten zoveel mogelijk CO2 uitstoot te beperken.

Het is uiteraard een druppel op een gloeiende plaat maar alle druppels helpen een beetje. Door het scheppen van een beetje bewustwording zijn wij hopelijk een voorbeeld voor andere bedrijven en zullen er nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.

Doet u met ons mee?
Consuminderen in plaats van consumeren?

Bronnen: Wikipedia | De standaard | Volkskrant | Business insider


Geschreven door
MeubelVisie on FacebookMeubelVisie on GoogleMeubelVisie on InstagramMeubelVisie on TwitterMeubelVisie on Youtube
MeubelVisie
MeubelVisie is ontstaan uit een passie voor meubels. Door meubels te reinigen en repareren gaan ze langer mee. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee!

Op deze website vindt je informatie over het reinigen en repareren van meubels. We hebben handige blogs met tips en adviezen. Wekelijks plaatsen we nieuwe artikelen en zijn we actief via social media.

Daarnaast hebben we ook een webshop die steeds groter aan het worden is! Kortom alles wat u nodig heeft op het gebied van meubelen vindt u bij MeubelVisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Alkmaar 072 2020144
Almere 036 2030559
Amsterdam 020 2181797
Apeldoorn 055 2048233
Arnhem 026 2030654
Breda 076 2050811
Emmen 052 4729005
Den Bosch 073 5997325
Den Haag 070 2170591
Den Helder 0223 726827
Dordrecht 078 2040166
Eindhoven 040 2130032
Groningen 050 2050204
Leeuwarden 058 2030398
Maastricht 043 2050001
Middelburg 0118 726189
Oldenzaal 074 2469361
Rotterdam 010 3027631
Utrecht 030 2081114
Venlo 077 2050597