Tafel schuren | Uitleg & Tips

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Geplaatst op 17-10-2017
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Heeft u een tafel die eigenlijk zijn langste tijd wel gehad heeft? Wacht dan nog even met het kopen van een nieuwe tafel! Misschien kunt u de tafel wel weer opknappen door de tafel te schuren. Een tafel schuren is lang niet zo moeilijk als men soms doet denken en daarbij hebben we een handig artikel geschreven zodat u snel aan de slag kunt.

Bij het schuren van de tafel is het belangrijk om eerst vast te stellen om wat voor tafel het gaat. We maken hier onderscheid in de massieve tafel en een gefineerde tafel. Bij een gefineerde tafel raden we af om te tafel te schuren. Dit omdat fineer maar uit enkele millimeters echt hout bestaat en als u dit schuurt kan het tot onherstelbare schade leiden. Heel lichtjes opschuren zou wel kunnen maar dit kunt u dan beter met staalwol 5×0 of 4×0 doen. Gebruik hier zeker geen schuurmachine of schuurpapier voor!

Tafel schuren | De voorbereiding

Wanneer u aan de slag gaat met het schuren van de tafel is het van belang dat er geen scheuren, gaten of slijtage aan de tafel is. Controleert u de tafel en merkt u dit toch op? Dan raden we aan om deze gaten eerst op te vullen met een houtvulmiddel. Het drogen van dit middel duurt vaak 24 uur dus dan heeft u tijd genoeg voor de volgende stap: het voorbereiden van de werkomgeving.

StofmaskerBent u van plan om de tafel in huis te schuren? Dan is het belangrijk om de andere meubels e.d. te beschermen. Dit kunt u doen met oude lakens of bijvoorbeeld een dekzeil. Vergeet ook de spleten onder de deuren niet af te dekken anders gaat de stof er zo onderdoor!

Voor uw veiligheid adviseren we om te werken met alle ramen open en een stofmasker. Op deze manier voorkomt u dat u fijne stof inademt. Wanneer u elektrisch gaat schuren adviseren we ook om een veiligheidsbril en handschoenen te gebruiken. Als het mogelijk is kunt u de machine het beste op een stofzuiger aansluiten zodat er zo min mogelijk stof in de omgeving wordt geblazen.

Tafel schuren | De uitvoering

Er zijn 2 opties om uw tafel te schuren. U kunt dit handmatig of elektrisch doen. Met de elektrische variant wint u tijd maar omdat niet iedereen een schuurmachine heeft leggen we hier beide opties uit.

Handmatig schuren

SchuurpapierAls u de tafel handmatig gaat schuren raden we aan om verschillende soorten schuurpapier te kopen. Van heel fijn tot een medium korrel. Het makkelijkst is het hier om het schuurpapier om een houten blokje heen te bevestigen. Zo heeft u meer houvast en kunt u egaler schuren.

Schuren kunt u het beste in verschillende stappen doen. Start met heel grof schuurpapier met een korrel van 60-80 en als het nodig is kunt u door gaan tot korrel 320. Ditzelfde geldt ook voor elektrisch schuren.

Als u start met schuren kunt u het beste eerst de lastige delen van de tafel aanpakken: eerst de poten, lades en randen en dan pas het tafelblad. Denk erbij het schuren aan dat het van belang is dat er een constante druk word uitgeoefend. Op die manier komt het er egaal uit te zien. Het beste kunt u met de houtnerf mee schuren. Kruislings kan wel – maar zorg dan dat u de laatste keer altijd met de nerf mee schuurt om krasjes te voorkomen.

Elektrisch schuren

Om de tafel sneller te schuren kunt u ook een elektrische schuurmachine gebruiken. Het is hierbij belangrijk dat er genoeg ruimte om de tafel is zodat makkelijk kunt bewegen met de schuurmachine.

  • Plaats eerst een schijf of een band met een groffe korrel
  • Schuur altijd in de richting van de houtnerf
  • Schuur het tafeblad glad tot er geen onregelmatigheden zijn
  • Toch nog ruwe kantjes? Schuur het even na met de hand.
  • Belangrijk: Schuur niet te lang op dezelfde plek om schade te voorkomen

Zijn er delen waar u niet goed bijkomt? Dan raden we aan om te schuren met een driehoekige schuurmachine. Mocht dat ook niet lukken dan kunt u het ook altijd even met de hand proberen. Deze plekken zijn vaak niet zichtbaar dus mocht het niet helemaal lukken dan is dat natuurlijk ook geen ramp.

Tafel schuren | De afwerking

BeitsolieBent u klaar met het schuren van de tafel? Dan is het belangrijk dat u hem goed afwerkt. Als eerste moet alle stof van de tafel worden gehaald. Dit kunt u het beste doen met een stofzuiger met en zachte borstel mond. Op die manier voorkomt u nieuwe krassen. Veeg het daarna nog even na met een vochtige doek.

Als laatste kunt u de tafel afwerken met olie, was, lak of beits. Lees daarvoor ook dit artikel eens: ‘Meubels in de olie zetten’.

Wilt u liever de tafel door een specialist laten opknappen? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk! Bekijk deze website over meubels repareren ook eens voor alle mogelijkheden.

Geschreven door
MeubelVisie on FacebookMeubelVisie on GoogleMeubelVisie on InstagramMeubelVisie on TwitterMeubelVisie on Youtube
MeubelVisie
MeubelVisie is ontstaan uit een passie voor meubels. Door meubels te reinigen en repareren gaan ze langer mee. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee!

Op deze website vindt je informatie over het reinigen en repareren van meubels. We hebben handige blogs met tips en adviezen. Wekelijks plaatsen we nieuwe artikelen en zijn we actief via social media.

Daarnaast hebben we ook een webshop die steeds groter aan het worden is! Kortom alles wat u nodig heeft op het gebied van meubelen vindt u bij MeubelVisie.

4 antwoorden op “Tafel schuren | Uitleg & Tips”

  1. Is het mogelijk om een tafel die vernist is op te schuren? Deze heeft brandplekken (kaarsjes) die ik er graag zou willen uit werken. Mogelijks een nieuwe kleur verf en vernis op te zetten. Is dit allemaal mogelijk? Daarnaast, hoe weet ik het verschil tussen een massief houten tafel of een fineertafel? Mvg, leek Lore.

    1. Allemaal mogelijk met een tafel. Verschil tussen fineer en massief was vroeger heel makkelijk te zien door te letten op de onnatuurlijke houtstructuren. Tegenwoordig heel lastig om te zien. Mail anders is een foto dan kan ik een redelijke inschatting maken. Wel een foto waarop ik ook de kopse kant van het hout kan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Alkmaar 072 2020144
Almere 036 2030559
Amsterdam 020 2181797
Apeldoorn 055 2048233
Arnhem 026 2030654
Breda 076 2050811
Emmen 052 4729005
Den Bosch 073 5997325
Den Haag 070 2170591
Den Helder 0223 726827
Dordrecht 078 2040166
Eindhoven 040 2130032
Groningen 050 2050204
Leeuwarden 058 2030398
Maastricht 043 2050001
Middelburg 0118 726189
Oldenzaal 074 2469361
Rotterdam 010 3027631
Utrecht 030 2081114
Venlo 077 2050597