Tafel schuren | Uitleg & Tips

Gemiddelde leestijd: 4 minuten
Geplaatst op 17-10-2017
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Heeft u een tafel die eigenlijk zijn langste tijd wel gehad heeft? Wacht dan nog even met het kopen van een nieuwe tafel! Misschien kunt u de tafel wel weer opknappen door de tafel te schuren. Een tafel schuren is lang niet zo moeilijk als men soms doet denken en daarbij hebben we een handig artikel geschreven zodat u snel aan de slag kunt.

Bij het schuren van de tafel is het belangrijk om eerst vast te stellen om wat voor tafel het gaat. We maken hier onderscheid in de massieve tafel en een gefineerde tafel. Bij een gefineerde tafel raden we af om te tafel te schuren. Dit omdat fineer maar uit enkele millimeters echt hout bestaat en als u dit schuurt kan het tot onherstelbare schade leiden. Heel lichtjes opschuren zou wel kunnen maar dit kunt u dan beter met staalwol 5×0 of 4×0 doen. Gebruik hier zeker geen schuurmachine of schuurpapier voor!

Tafel schuren | De voorbereiding

Wanneer u aan de slag gaat met het schuren van de tafel is het van belang dat er geen scheuren, gaten of slijtage aan de tafel is. Controleert u de tafel en merkt u dit toch op? Dan raden we aan om deze gaten eerst op te vullen met een houtvulmiddel. Het drogen van dit middel duurt vaak 24 uur dus dan heeft u tijd genoeg voor de volgende stap: het voorbereiden van de werkomgeving.

StofmaskerBent u van plan om de tafel in huis te schuren? Dan is het belangrijk om de andere meubels e.d. te beschermen. Dit kunt u doen met oude lakens of bijvoorbeeld een dekzeil. Vergeet ook de spleten onder de deuren niet af te dekken anders gaat de stof er zo onderdoor!

Voor uw veiligheid adviseren we om te werken met alle ramen open en een stofmasker. Op deze manier voorkomt u dat u fijne stof inademt. Wanneer u elektrisch gaat schuren adviseren we ook om een veiligheidsbril en handschoenen te gebruiken. Als het mogelijk is kunt u de machine het beste op een stofzuiger aansluiten zodat er zo min mogelijk stof in de omgeving wordt geblazen.

Tafel schuren | De uitvoering

Er zijn 2 opties om uw tafel te schuren. U kunt dit handmatig of elektrisch doen. Met de elektrische variant wint u tijd maar omdat niet iedereen een schuurmachine heeft leggen we hier beide opties uit.

Handmatig schuren

SchuurpapierAls u de tafel handmatig gaat schuren raden we aan om verschillende soorten schuurpapier te kopen. Van heel fijn tot een medium korrel. Het makkelijkst is het hier om het schuurpapier om een houten blokje heen te bevestigen. Zo heeft u meer houvast en kunt u egaler schuren.

Schuren kunt u het beste in verschillende stappen doen. Start met heel grof schuurpapier met een korrel van 60-80 en als het nodig is kunt u door gaan tot korrel 320. Ditzelfde geldt ook voor elektrisch schuren.

Als u start met schuren kunt u het beste eerst de lastige delen van de tafel aanpakken: eerst de poten, lades en randen en dan pas het tafelblad. Denk erbij het schuren aan dat het van belang is dat er een constante druk word uitgeoefend. Op die manier komt het er egaal uit te zien. Het beste kunt u met de houtnerf mee schuren. Kruislings kan wel – maar zorg dan dat u de laatste keer altijd met de nerf mee schuurt om krasjes te voorkomen.

Elektrisch schuren

Om de tafel sneller te schuren kunt u ook een elektrische schuurmachine gebruiken. Het is hierbij belangrijk dat er genoeg ruimte om de tafel is zodat makkelijk kunt bewegen met de schuurmachine.

 • Plaats eerst een schijf of een band met een groffe korrel
 • Schuur altijd in de richting van de houtnerf
 • Schuur het tafeblad glad tot er geen onregelmatigheden zijn
 • Toch nog ruwe kantjes? Schuur het even na met de hand.
 • Belangrijk: Schuur niet te lang op dezelfde plek om schade te voorkomen

Zijn er delen waar u niet goed bijkomt? Dan raden we aan om te schuren met een driehoekige schuurmachine. Mocht dat ook niet lukken dan kunt u het ook altijd even met de hand proberen. Deze plekken zijn vaak niet zichtbaar dus mocht het niet helemaal lukken dan is dat natuurlijk ook geen ramp.

Tafel schuren | De afwerking

BeitsolieBent u klaar met het schuren van de tafel? Dan is het belangrijk dat u hem goed afwerkt. Als eerste moet alle stof van de tafel worden gehaald. Dit kunt u het beste doen met een stofzuiger met en zachte borstel mond. Op die manier voorkomt u nieuwe krassen. Veeg het daarna nog even na met een vochtige doek.

Als laatste kunt u de tafel afwerken met olie, was, lak of beits. Lees daarvoor ook dit artikel eens: ‘Meubels in de olie zetten’.

Wilt u liever de tafel door een specialist laten opknappen? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk! Bekijk deze website over meubels repareren ook eens voor alle mogelijkheden.

Geschreven door
MeubelVisie

33 antwoorden op “Tafel schuren | Uitleg & Tips”

 1. Is het mogelijk om een tafel die vernist is op te schuren? Deze heeft brandplekken (kaarsjes) die ik er graag zou willen uit werken. Mogelijks een nieuwe kleur verf en vernis op te zetten. Is dit allemaal mogelijk? Daarnaast, hoe weet ik het verschil tussen een massief houten tafel of een fineertafel? Mvg, leek Lore.

  1. Allemaal mogelijk met een tafel. Verschil tussen fineer en massief was vroeger heel makkelijk te zien door te letten op de onnatuurlijke houtstructuren. Tegenwoordig heel lastig om te zien. Mail anders is een foto dan kan ik een redelijke inschatting maken. Wel een foto waarop ik ook de kopse kant van het hout kan zien.

 2. Hallo, ik heb onlangs een nieuwe ronde eettafel aangeschaft die voor behandeld is met een matte polish. De winkel adviseerde om deze polishlaag te verwijderen door deze weg te schuren. Aangezien dit een ruwe houtsoort betreft zou dit met behulp van staalwol moeten gebeuren aangezien schuurpapier niet in de groefjes kon komen.
  Klopt dit? En wat voor harde matte transparante lak kunt u mij adviseren?

  1. Wel een beetje vreemd. Je koopt een tafel en de winkelier adviseert om de tafel te schuren en dan te lakken.
   Waarom is dat en wat is het beoogde effect wat u wilt bereiken met de tafel.

   1. Dat lijkt mij duidelijk. Een aanwezige polishlaag is niet bestand tegen inwerking van vloeistoffen op de langere termijn. Deze tafel was van een prijsklasse dat het hout alleen middels een polishlaag was voorbehandeld. Voor werkelijke bescherming dien je deze polish te verwijderen en daarna afgelakt te worden met een harde transparante lak …Toch?

 3. Hoe ga ik te werk om een tafel van mangohout te voorzien van een matte transparante lak laag? Op de tafel zelf is een matte polish laag aangebracht door de fabrikant.

  1. Denkelijk bedoelt de fabrikant dat er een laklaag is gebruikt. Is ook meestal het geval met mangohout.
   Maar wit u er een laklaag overheen aanbrengen. Is het eerst schuren en dan afhankelijk van de lak soort die u wilt gebruiken.
   Moet wel zeggen dat bijvoorbeeld een hoogglans lak erg stof gevoelig is. En eigenlijk bijna niet te doen om een mooi resultaat te krijgen.
   Vooral wanneer je geen spuitcabine hebt. Misschien een tip, ga eens langs een meubelspuiterij of autospuiterij. Ik denk dat het helemaal niet zo duur is om uw tafel te laten lakken.

   1. De bedoeling is om de tafel te beschermen tegen allerlei (vloei)stoffen. De winkel kon mij niet verderhelpen.
    Het is niet de bedoeling om hoogglanslak te gaan gebruiken, eerder een matte lak die zeer hard zou moeten uitharden. Er is een overvloed aan transparant lakken beschikbaar voor dat doel.
    Dus eerst de bestaande polishlaag erafschuren, dan eerst stof- en vetvrij maken en daarna aflakken.

    Het tafelblad is 3 cm dik, aan de rand 6 cm.

    1. Werkwijze klopt. Een lak die u makkelijk zelf kan gebruiken en snel droogt is deze meubellak Belangrijk is heel dun aanbrengen en een aantal keer herhalen. Het is geen keiharde lak maar een echte meubellak op cellulose basis dus het laat de structuur zoals die is.

 4. Dank u wel, Let wel dat de nadruk ligt op bescherming. Dus hoe harder een lak is des te beter.
  IK dacht dat een transparante lak voor dat doel de beste is, sleutelwoorden: transparant, hard

 5. Heb een tafel van eiken die ik op wil knappen, mijn vraag is of ik ook aan de gang kan gaan met afbijtmiddel? Het is een z.g gatelegtable waar nog steeds de originele kleur op zit. Of het lak of kleurbeits is weet ik niet. Hoe kom ik daar achter?

 6. Dank je , ik ga mijn best doen alhoewel een tafel en 4 stoelen een groot karwei zal zijn. Heb afgelopen week nog geïnformeerd bij een bedrijf wat het gaat kosten om dit te laten doen. Alleen licht opschuren en bijwerken 1200, euro en het hele karwei , dus kaal en kleuren 2700 , euro!

  1. Denk dat het ook wel scheelt per bedrijf. Misschien een idee om eens te kijken wat het kost om de meubels te laten zandstralen.
   Waarschijnlijk dat het dan een heel stuk voordeliger is. Het overnieuw inkleuren is prima zelf te doen en nog leuk werk ook.
   Afwerken kan met een antiekwas dus ook dat hoeft niet zo moeilijk te zijn.
   Anders van de zomer is buiten zetten, koop een goede handschuurmachine en steek er een paar dagen tijd in. Eerst met grof schuurpapier en dan
   met fijn schuurpapier naschuren. Niet bang zijn is gewoon een kwestie van doen en gaat het mis doe je er een dag langer over. Maar let wel op dat het echt massief is anders heel voorzichtig zijn met schuren.

 7. Hoi, ik wil een ikea-tafel schilderen. Op de tafel zit een keiharde lak. Met een schuurmachine met schuurpapier korrel 60 krijg ik er nauwelijks iets af, dan ben ik denk ik al minstens een dag bezig met alleen het blad (1.00 x 2.65). Is een bandschuurmachine huren een optie? ik ben bang dat het resultaat golvend zal zijn… Alvast bedankt!

  1. Ikea meubelen, ik denk dat schuren geen goede optie is. Ik zou gewoon naar de bouwmarkt gaan. Een primer of grondverf kopen en dan met een interieurverf aan de slag gaan.

 8. Hoi, dank je voor je reactie. Bedoel je zonder te schuren in de grondverf en de lak zetten? Ik ben bang dat ik de lak er dan snel weer af stoot of kras. Waarom denk je dat schuren niet kan? Het is massief hout maar dus wel met een erg harde lak erop. En mocht ik toch gaan schuren, is er dan bezwaar tegen een bandschuurmachine? Alvast bedankt!

  1. Wanneer het massief hout is dan goed schuren. Kan met een bandschuurmachine maar moet je wel eerst even mee oefenen anders wordt het een soort golfslagbad. Vooral het aanzetten op het hout even oefenen. Anders een gewone handschuurmachine dat werkt wat makkelijker.

  1. Zeker kan dat, het beste is om Histor even te vragen welke verf voor u het meest geschikt is en gelijk even aan Histor vragen
   hoe het hout het beste voorbehandeld kan worden alvorens te gaan verven met Histor verf.

 9. Goedemiddag, recent is onze nieuwe eettafel Trevor van Leen Bakker binnengekomen. Prachtige Mango houten tafel alleen zit 1 plak vol met gele vlekken. Zijn dit soort kleurverschillen natuurlijk bij Mango hout? Ook vraag ik me af of de kleurverschillen van de vlekken te verminderen zijn met bv. beits, lak, olie o.i.d.

  Alvast bedankt

  1. Dit zijn natuurlijke kleurverschillen wat per tafel weer anders is.
   Het beste kunt u de tafel zelf uitzoeken, de ene heeft het wat meer dan de ander.
   Met olie en dergelijke is daar niets aan te doen.

 10. we hebben een grenen tafel die ooit in de bootlak is gezet. Op verschillende plekken is de lak er nu af. Ik ga hem schuren maar de vraag is of de teafel volledig kaal moet of gewoon goed geschuurd en dan opnieuw transparante bootlak er op. Of blijf je dan de kale plekken door de lak heen zien? Alvast bedankt!

 11. Ik heb een beukenhouten tafel geschuurd (machinaal, eerst 80 daarna 180 schuurpapier)
  Het resultaat was niet mooi, sommige plekken hadden de olie niet goed opgenomen en vervolgens heb ik nogmaals een oliebehandeling gegeven maar het eindresulataat was hetzelfde en uiteindelijk heb ik de tafel nogmaals geschuurd op advies van een vakman en daarbij een harde lakolie (van het merk Remmers) gebruikt ipv een zachte die er voorheen opzat. Na een 2de oliebehandeling heeft de tafel nog altijd plekken waar de olie niet goed is ingetrokken en ook zijn er vlekken te zien als je van op zij naar de glanslaag kijkt. Nu heb ik door het vele schuren kuilen in de tafel.
  Nog tips ?

  1. Het is echt belangrijk om de tafel goed kaal te schuren. Kan zijn dat de tafel vroeger behandeld is geweest met een product waarin siliconen heeft gezeten. Dit geeft dan het probleem wat u beschrijft. Enige oplossing is dan heel goed schuren. Maar mail eens een foto dan kan ik met u meekijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Klanten geven ons een top cijfer!

Voor ons geen andere reparateurs meer! Als er iets gemaakt moet worden zijn jullie de eerste die dat horen!

Met vriendelijke groet,
Terry Meinders Office Manager

Alle reviews

Snel antwoord?

Laat een bericht achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  Alkmaar 072 2020144
  Almere 036 2030559
  Amsterdam 020 2181797
  Apeldoorn 055 2048233
  Arnhem 026 2030654
  Breda 076 2050811
  Emmen 052 4729005
  Den Bosch 073 5997325
  Den Haag 070 2170591
  Den Helder 0223 726827
  Dordrecht 078 2040166
  Eindhoven 040 2130032
  Groningen 050 2050204
  Leeuwarden 058 2030398
  Maastricht 043 2050001
  Middelburg 0118 726189
  Oldenzaal 074 2469361
  Rotterdam 010 3027631
  Utrecht 030 2081114
  Venlo 077 2050597